Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Παιδιά πάμε Ελλάδα

Από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα "φωτογραφίζομτας τον τόπο μας"

  Ιερά Μονή Βουλκάνου
 Ιδρύθηκε το 17ο αιώνα και πήρε το όνομά της από το Βυζαντινό άρχοντα στον οποίο ανήκε η περιοχή γύρω από το όρος Ιθώμη στο οποίο χτίστηκε. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία της οποίας βρέθηκε εικόνα στο «Καθολικό» (Μονή στην κορυφή της Ιθώμης, κτισμένης επάνω σε Ιερό του Ιθωμάτα Δία).Η εικόνα φέρει επιγραφή «Η οδηγήτρια επονομαζόμενη εν τω όρει Βουλκάνω» και αποδίδεται στον Απόστολο Λουκά. Η μνήμη της εορτάζεται στις 15 Αυγούστου


                           Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης 
Στις 3 Αυγούστου θα γίνουν τα εγκαίνια του Θεάτρου που αναστηλώνεται. Όταν τελειώσουν οι εργασίες συντήρησης θα έχουν φτιαχτεί περίπου 3000 θέσεις σε 24 σειρές. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα χωρητικότητας 12000 θεατών. Διέθετε ένα πολύ όμορφο σκηνικό οικοδόμημα μάλλον τριώροφο και κινητή σκηνή της οποίας σώζονται οι αύλακες.
Είναι το πρώτο μνημείο που συναντά κανείς κατηφορίζοντας από το Μουσείο προς τον αρχαιολογικό χώρο. Χρησιμοποιόταν και για μαζικές συγκεντρώσεις πολιτικού χαρακτήρα.




  Δέση
 Η Δέση είναι ένα μικρό φράγμα στο ποτάμι απ’ όπου με φυσική ροή ποτιζόταν όλος ο κάμπος της Βαλύρας και λειτουργούσαν και δύο νερόμυλοι. Το πρώτο όνομα του ποταμού ήταν Βαλύρα ( Βάι βάι η λύρα , φώναξε ο τυφλός μουσικός θεός από τη Θράκη,Θάμυρις, όταν περνώντας το ποτάμι πέταξε τη λύρα του.
Το 12ο με 13ο αιώνα το ποτάμι πήρε το όνομα Μαυροζούμενας από τη γυναίκα του Βυζαντινού στρατηγού Μαυροζούμη. Το τμήμα του ποταμού που διέρχεται δίπλα από το χωριό μας είναι 3χμ. και ακολουθεί μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από μικρούς λόφους. Διασχίζει το μεσσηνιακό κάμπο και χύνεται στη Μεσσήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου