Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΣΤ΄ τάξης "Ελιά και Λάδι"


ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ''ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ''

Α. Στο τέλος του Σεπτέμβρη 2011 επισκεφτήκαμε την εταιρεία τυποποίησης βιολογικού λαδιού και βιολογικής βρώσιμης ελιάς ‘’Επίκουρος Ε.Π.Ε.-Βιολογικά προϊόντα’’ που βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της οδού  Καλαμάτας-Μεσσήνης. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε από το γεωπόνο και στέλεχο της εταιρείας Κο Μιχάλη Μαγκουρίλο για τη δράση, τον τρόπο συσκευασίας και τις προοπτικές της εταιρείας στις Ευρωπαϊκές αγορές. Οι εξαγωγές της ‘’Επίκουρου Ε.Π.Ε.’’ έχουν αυξανόμενη πορεία κάθε χρόνο και αφορούν μόνο βιολογικά προϊόντα και αυτά προορίζονται κυρίως για τις αγορές της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Στο τέλος μας περίμενε ένα πλούσιο τραπέζι με προϊόντα της εταιρείας.Β. Το Νοέμβρη σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο του Κου Γιάννη Σκαρπαλέζου στη Μάνη. Το συγκεκριμένο ελαιουργείο διατηρεί ακόμη  λιθάρια στη σύνθλιψη του ελαιοκάρπου και  υδραυλικό πιεστήριο για την εξαγωγή του λαδιού. Φεύγοντας περάσαμε και από τη μονάδα τυποποίησης λαδιού που διαθέτει η οικογένεια Σκαρπαλέζου και ενημερωθήκαμε σχετικά.      

   


Γ. Στις αρχές Μαρτίου 2012 επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο Οικοενέργεια ΒΙ.Π.Ε. Μελιγαλά  όπου ενημερωθήκαμε για τον τρόπο παραγωγής του πυρηνελαίου.
Δύο είναι τα στάδια παραγωγής πυρηνελαίου:α)Η διαδικασία ξήρανσης. β)Η διαδικασία απόσταξης. Χρησιμοποιείται καθαρό εξάνιο το οποίο ξεπλένει το λάδι μέσα από τον ελαιοπυρήνα. Το μίγμα λαδιού-εξανίου πάει σε δεξαμενές απόσταξης όπου τα δύο συστατικά διαχωρίζονται τελείως. Το πυρηνέλαιο είναι έτοιμο για αποθήκευση. Το πυρηνόξυλο που μένει, χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη σε μαγκάλια και σε καυστήρες για την παραγωγή ενέργειας. Η θερμαντική του ικανότητα φτάνει το 1/3 της απόδοσης του πετρελαίου.
        


 Κατασκευές από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος:''Ελιά και Λάδι''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου