Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ… ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ


*Εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι γονείς*
Άρτια εξοπλισμένο, στη Βαλύρα λειτουργεί Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείο, που δέχεται μαθητές και από τα γύρω χωριά. Το Δημοτικό είναι εξαθέσιο, με εξήντα μαθητές και λειτουργεί και ως ολοήμερο. Ή μάλλον, θα μπορούσε. Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του.
Ο Γιάννης Σγούρος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, μου εξέθεσε την κατάσταση.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ σοβαρό», μου είπε. «Τριάντα δύο από τα παιδιά του σχολείου πρέπει να μεταφέρονται από άλλα χωριά, από την Αρχαία Μεσσήνη, την Αρσινόη, τη Λάμπαινα, το Αριστοδήμειο, το Βουρνάζι. Μέχρι πέρυσι, τα παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου εξυπηρετούνταν από λεωφορείο που είχε μπει αποκλειστικά για αυτά. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου πήγαιναν με ταξί. Φέτος, η ταλαιπωρία τόσο των μαθητών όσο και των γονιών είναι αφάνταστη και κανείς δεν μοιάζει ικανός να δώσει λύση». 
Το ΚΤΕΛ, με την αιτιολογία ότι δεν το συνέφερε το περσινό δρομολόγιο, έχει ονομάσει «τακτικό» ένα νέο δρομολόγιο που ξεκινά από Αρχαία Μεσσήνη και παίρνει όλους τους μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Μέχρι να φτάσει στη Βαλύρα, στο λεωφορείο συγκεντρώνονται τουλάχιστον 65 παιδιά. Οι μαθητές της Βαλύρας αφήνονται στο σχολείο στις 7.30 το πρωί.
«Αυτή την ώρα το σχολείο δεν έχει ανοίξει. Σε λίγο θα αρχίσει να βρέχει, θα είναι ακόμη σκοτεινά τόσο νωρίς», σημειώνει ο κ. Σγούρος και προσθέτει ότι καλή τη θελήση ένας δάσκαλος έρχεται και ανοίγει το σχολείο. Αλλά, ως πότε;
Το μεσημέρι, το λεωφορείο δεν επιστρέφει τους μαθητές στα χωριά τους, γύρω από την Αρχαία Μεσσήνη. Τα αφήνει στον κεντρικό δρόμο, στη Βαλύρα ή στη Λάμπαινα, και πρέπει να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους. Από τη Βαλύρα, το λεωφορείο περνά στη 1.20μ.μ. Όσοι μαθητές δεν έχουν τελειώσει ή έχουν ολοήμερο δεν έχουν τρόπο να γυρίσουν στα σπίτια τους. Από τους τριάντα εγγεγραμμένους μαθητές στο ολοήμερο, παρακολουθούν μόνο οκτώ.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, από αυτή την εβδομάδα θα τους ζητείται να πληρώνουν εισιτήριο, γιατί δεν έχουν προμηθευτεί τις ειδικές κάρτες από τους Δήμους.  Ο Δήμος Μεσσήνης, εν προκειμένω, δεν εκδίδει κάρτες γιατί αυτές δεσμεύουν τους μαθητές να παίρνουν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ όλο το χρόνο, παρά το διαγωνισμό που θα γίνει τέλη Νοέμβρη για τη μεταφορά τους από αυτόν.
Οι γονείς, έχουν στείλει έγγραφες διαμαρτυρίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση. Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Εφημερίδα ''Θάρρος'' της Μεσσηνίας/Ρεπορτάζ:Γεωργία Οικονομοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου