Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

To φλουρί της βασιλόπιτας...

Η ιστορία της βασιλόπιτας, έχει μια ιστορία , 1500 χρόνια περίπου , στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. 
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του , με αγάπη , κατανόηση και αλληλοβοήθεια. Κάποια μέρα όμως , ένας στρατηγός - τύραννος της περιοχής , ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας ,αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Σύμφωνα με μερικούς ερευνητές, οι Χριστουγεννιάτικες δοξασίες και παραδόσεις, αποτελούν ένα μίγμα από κατάλοιπα της λατρείας του Σατούρνο (μιας θεότητας που ταυτίζεται με τον Κρόνο) κι άλλων δοξασιών που αναμίχθηκαν με τις χριστιανικές, για να ξεχαστεί στο πέρασμα των αιώνων η αρχική τους προέλευση.
Το δέντρο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα. Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο 'Aγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων. Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία της Xριστουγεννιάτικης κάλτσας

Υπήρχε κάποτε ένας ευγενικός και καλόκαρδος κύριος όπου η γυναίκα του είχε πεθάνει από βαριά αρρώστια και τον είχε αφήσει απογοητευμένο με τρεις κόρες να μεγαλώσει...
Μετά που έχασε όλα του τα χρήματα σε ανώφελες και κακές επενδύσεις, η οικογένειά του χρειάστηκε να μετακομίσει σε μια χωριάτικη καλύβα, ενώ οι τρεις του κόρες έκαναν μόνες τους το μαγείρεμα, το ράψιμο και το καθάρισμα του σπιτιού.
'Oταν ήρθε ο καιρός να παντρευτούν οι κόρες, ο πατέρας έπεσε σε μεγαλύτερη κατάθλιψη εφόσον οι κόρες του δεν θα έβρισκαν να παντρευτούν χωρίς προίκα και χρήματα για να δώσουν στην νέα οικογένεια του συζύγου τους. Μία νύχτα, μετά που οι κόρες είχαν πλύνει και απλώσει τα ρούχα τους και τις κάλτσες τους στο τζάκι για να στεγνώσουν, έπεσαν για ύπνο. 
Ο 'Αγιος Βασίλης γνώριζε την απόγνωση και την ατυχία του πατέρα και σταμάτησε στο σπίτι του.

Ήθη και έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Από πού Προέρχεται το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο
Οι πρόγονοι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων. Τότε δέντρα μεταφέρονταν μέσα στα σπίτια και οι άνθρωποι τα στόλιζαν για να εξασφαλίσουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο. Λέγεται ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος ξεκίνησε την παράδοση των αναμμένων λαμπών στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη Γερμανία, τον 16ο αιώνα. Η εικόνα ενός πράσινου δέντρου την παραμονή των Χριστουγέννων, με τα αστέρια να λάμπουν στον ουρανό από πάνω του, λέγεται ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση κι έτσι τοποθέτησε ένα παρόμοιο δέντρο, διακοσμημένο με αναμμένα κεριά, μέσα στο σπίτι του. Στα μέσα του 1800, το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δένδρου είχε επεκταθεί ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Το έθιμο γινόταν αιτία για πολλά ατυχήματα!. Έτσι, μέχρι να εφευρεθούν τα ηλεκτρικά φωτάκια, οι προνοητικοί είχαν και έναν κουβά νερό κάτω από το δέντρο, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς…

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελιά και το Λάδι

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

H ελιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου. Από αρχαιοτάτων χρόνων εμφανίζεται στους μύθους, στις παραστάσεις, και στην ιστορία των λαών της. Η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο ευημερίας, ειρήνης, γονιμότητας και ευφορίας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι Ολυμπιονίκες κέρδιζαν ένα στεφάνι ελιάς, για να καταλάβουμε πόσο πολύτιμο είναι το δένδρο αυτό για τον άνθρωπο.
Η ελιά, όπως αναφέρει ο μύθος, ήταν το δώρο της θεάς Αθηνάς στους κατοίκους της πόλης της Αθήνας, οι οποίου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλης τους. Το δένδρο της ελιάς εμφανίστηκε στην περιοχή της Μεσογείου χιλιάδες χρόνια πριν και από εκεί εξαπλώθηκε στις γύρω χώρες.
Στην Κρήτη, η καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε γύρω στο 3500 π.χ., ενώ οι αρχαίοι Έλληνες άλειφαν το σώμα τους και τα μαλλιά τους με λάδι ελιάς, για περιποίηση και υγεία. Πάμπολλα ελληνικά και ρωμαϊκά γραπτά αναφέρονται στην ελιά και τον ευεργετικό της ρόλο. Αναφορές στην ελιά βρίσκονται τόσο στη Βίβλο όσο και στο Κοράνι. Η καλλιέργεια της ελιάς υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από 7.000 χρόνια. 

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

''Με Ελύτη και Παπαδιαμάντη κάνουμε σεργιάνι με στίχο και χορό στης Βαλύρας το σχολειό''

Γιορτή 10-6-2011 (1)


''Με Ελύτη και Παπαδιαμάντη κάνουμε σεργιάνι με στίχο και χορό στης Βαλύρας το σχολειό''
Με το παραπάνω σύνθημα και με την παρουσία πλήθος κόσμου γιορτάσαμε στις 3 Ιουνίου 2011: ''Τα 100 χρόνια Ελύτης-Παπαδιαμάντης''.Τη γιορτή διοργάνωσαν οι μαθητές των Ε'-ΣΤ' τάξεων με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Τσαγκάρη-Γεωργακοπούλου Σταυρούλας και Καράμπελα Βασίλη.

Γιορτή 10-6-2011 (2)


ΕΛΥΤΗΣ-ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ-ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΜΕΝΕΞΕ...


ΕΛΥΤΗΣ-ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ




''Με Ελύτη και Παπαδιαμάντη κάνουμε σεργιάνι με στίχο και χορό στης Βαλύρας το σχολειό''
Με το παραπάνω σύνθημα και με την παρουσία πλήθος κόσμου γιορτάσαμε στις 3 Ιουνίου 2011: ''Τα 100 χρόνια Ελύτης-Παπαδιαμάντης'' . Τη γιορτή διοργάνωσαν οι μαθητές των Ε'-ΣΤ' τάξεων με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Τσαγκάρη-ΓεωργακοπούλουΣταυρούλας και Καράμπελα Βασίλη.
Το καραβάκι αποτελεί έμπνευση και κατασκευή του σχολείου μας.Έκανε την εμφάνισή του το 2005, σε θεατρικό, στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας-Ιθώμης τίμησαν τους ήρωες του '40

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ!
Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στην Βαλύρα, έδρα του τέως δήμου Ιθώμης - Μεσσήνης αλλά(σ.σ.χωρίς αποδοκιμασίες, ύβρεις, αυγά, επεισόδια, συνθήματα διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών, και γιαούρτια, όπως στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας) κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την  Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου,και για το έπος που έγραψαντα ελληνικά στρατεύματα σταβουνά της Αλβανίας το χειμώνατου 1940.Στην Βαλύρα, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση απο μαθητές/ιες του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας για τον εορτασμό της Επετείου, ενώ νωρίτερα έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη στον ενοριακό ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.Μηνύματα για την Εθνική επέτειο, απηύθυνε ο βαλυραίος αντιδήμαρχος  του νέου καλλικρατικού δήμου Μεσσήνης κ.Αναστάσιος Ηλιόπουλος,και ο πρόεδρος της τ. κοινότητας Βαλύρας κ. Κώστας Γεωργακόπουλος
ΧΡ.ΠΑΠ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Οι δάσκαλοι ήταν όλοι παρόντες.
Μοιράστηκαν τα πρώτα τεύχη από τα βιβλία όλων των τάξεων.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ… ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ


*Εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι γονείς*
Άρτια εξοπλισμένο, στη Βαλύρα λειτουργεί Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείο, που δέχεται μαθητές και από τα γύρω χωριά. Το Δημοτικό είναι εξαθέσιο, με εξήντα μαθητές και λειτουργεί και ως ολοήμερο. Ή μάλλον, θα μπορούσε. Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του.
Ο Γιάννης Σγούρος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, μου εξέθεσε την κατάσταση.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ σοβαρό», μου είπε. «Τριάντα δύο από τα παιδιά του σχολείου πρέπει να μεταφέρονται από άλλα χωριά, από την Αρχαία Μεσσήνη, την Αρσινόη, τη Λάμπαινα, το Αριστοδήμειο, το Βουρνάζι. Μέχρι πέρυσι, τα παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου εξυπηρετούνταν από λεωφορείο που είχε μπει αποκλειστικά για αυτά. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου πήγαιναν με ταξί. Φέτος, η ταλαιπωρία τόσο των μαθητών όσο και των γονιών είναι αφάνταστη και κανείς δεν μοιάζει ικανός να δώσει λύση». 

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πέθανε η 41χρονη δασκάλα ,Ευγενία Πατσιώτη

Είχε υπηρετήσει στο Σχολείο μας 

Σε κλίμα θλίψης και οδυρμού, ψάλθηκε την Τρίτη στις 6 το απόγευμα, στο Τρίκορφο Μεσσηνίας, η νεκρώσιμη ακολουθία της Ευγενίας Πατσιώτη.
Η 41χρονη δασκάλα, έφυγε ξαφνικά, καθώς έχασε τη «μάχη» με το θάνατο, αφού είχε προσβληθεί πριν πέντε εβδομάδες από την επάρατη νόσο.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«O Σεπτέμβρης των αποχωρισμών…»

Γράφει η Αγγελική Ρουμελιώτου
Κοινωνική λειτουργός Κ. Υ. Μεσσήνης

Ένας μικρός Σεπτέμβρης βάζει τα κλάματα
που στο σχολειό τον πάνε να μάθει γράμματα
θέλει να παίξει ακόμα με τ' άστρα τ' ουρανού
πριν έρθουν πρωτοβρόχια και συννεφιές στο νου…

…ακούω στο ράδιο ένα χαριτωμένο τραγουδάκι. Πόσο αρέσκονται οι εκπομπές να μας ταξιδεύουν στο χρόνο με την παραμικρή αφορμή! Κι αν γεννήθηκες ταξιδιάρης , δε θες και πολύ. Ανοίγεις τα πανιά σου κι έφυγες, ακόμη και κλείνοντας τα μάτια…Ένας μικρός Σεπτέμβρης είναι αυτός που από τότε που ήμασταν μικρά,  σήμαινε αποχωρισμός. 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Το κουδούνι κτυπά και πάλι...


Τα Σχολεία ξαναρχίζουν   
''Ένας μικρός Σεπτέμβρης βάζει τα κλάματα
που στο σχολειό τον πάνε να μάθει γράμματα
θέλει να παίξει ακόμα με τ' άστρα τ' ουρανού
πριν έρθουν πρωτοβρόχια και συννεφιές στο νου…''
(Α.Ρ)
Καλή Σχολική χρονιά,με λιγότερο παιχνίδι και περισσότερο διάβασμα.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Βαλύρα:Το Σχολείο μας μέσα από την ...μηχανή του χρόνου

Σχολικό έτος 1929-30
ΜΙΜΗΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΝΗΨΙΟΣ,ΓΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΒΗΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΓΙΩΡΗΣ ΝΤΟΥΡΑΜΑΚΟΣ ΚΑΝΑΔΑ,ΑΔΕΛΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗ
ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΜΠΟΒΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ
ΕΡΡΙΚΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ
ΓΙΩΡΗΣ ΦΕΙΔΑΣ
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΒΙΓΚΟΣ
ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Ή ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕΡΙΧΑΡΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΣ
ΘΟΔΩΡΑΚΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (ΝΤΕΛΗΣ)

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Υπήρξαν μαθητές του Σχολείου μας...

Βαλυραίοι και Λαμπαιναίοι επιτυχόντες σε ΑΕΙ & ΑΤΕΙ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας,εισάγονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας οι κάτωθι Βαλυραίοι: 
  • Πανεπιστήμιο Αθήνας-Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας:Χρυσούλα Γεωργίου Δαβίλλα(Βαλύρα)
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα) - Τμήμα Φιλολογίας:Παναγιώτης Κων/νου Ηλιόπουλος(Βαλύρα)
  • Οικονομικών Επιστημών Πάτρας:Θεόδωρος Μιχ.Τσιάμης(Βαλύρα-Λάμπαινα)
  • ΑΤΕΙ Πάτρας-Τμήμα Νοσηλευτικής:Κυριακή Γεωρ.Θεοδωρακοπούλου(Λάμπαινα)
  • ΑΤΕΙ Καλαμάτας-Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής:Γκαμπριλέσκου Λίλιανα Ματιάν Έλενα(Βαλύρα-Ρουμανία)
-Στους επιτυχόντες εκφράζουμε τα θερμότατα συγχαρητήριά μας και τους ευχόμαστε καλές σπουδές και καλό πτυχίο.
-Τέλος ευχόμαστε το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν κι' άλλοι μαθητές του Σχολείου μας.
Ρεπορτάζ:Στασινός Αθ.Μπόβης - Βασίλης Γ.Φειδάς

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου ανέλαβε Διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας

Η Σταυρούλα Τσαγκάρη-Γεωργακοπούλου,σύζυγος Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου,π.Δημάρχου Ιθώμης και νυν Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας,ανέλαβε -δίκαια και αξιοκρατικά- καθήκοντα Διευθύντριας στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας.
Η άριστη Βαλυραία εκπαιδευτικός,έχει προσφέρει πολλά έως τώρα στην 26χρονη εκπαιδευτικής της καριέρα ως δασκάλα και από το νέο πόστο της, αναμένεται να προσφέρει ακόμα περισσότερα. 
Η σύνταξη της ηλεκτρονικής εφημερίδας ''ΒΑΛΥΡΑ'' την συγχαίρει και της εύχεται ολόψυχα,καλή επιτυχία στο έργο της.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Στο Νερόμυλο Τυρογαλά

Στις 14 Ιουνίου 2011 το σχολείο μας επισκέφτηκε το Νερόμυλο Τυρογαλά που βρίσκεται λίγο μετά το Κοπανάκι.


Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στο Μυστρά-Σπάρτη

Την Πέμπτη 26 Μάη 2011 ,το σχολείο μας πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Ιερά Μητρόπολη Σπάρτηςύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σπάρτης και Μονεμβασίας κ.κ.Ευστάθιου.Τέλος επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

29 Μαίου 1453:Οι τελευταίες ώρες της Κωνσταντινούπολης

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες από την μεγάλη τραγωδία
Θεοδοσιανά τείχη-Μέγα τείχος-βράδυ Δευτέρας 28 Μαΐου  

Αποχαιρετιστήρια Γιορτή Λήξης Δημοτικού Σχολείου

 Από τον δάσκαλο του σχολείου Σμυρλή Ηλία
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011, για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι μαθητές με την βοήθεια των δασκάλων τους, για την λήξη του σχολικού έτους 2010-2011.Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Αναστάσιος Ηλιόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ιθώμης Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος και συνάδελφοι δάσκαλοι.Το σχολείο συνεχίσε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο, τιμώντας πρόσωπα, γεγονότα, αξίες και καταστάσεις, συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον.Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την λήξη των μαθημάτων έγινε αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο.Την όλη εκδήλωση επιμελήθηκαν οι δασκάλες Μαρία Παπανικολάου, Νικολέττα Σταμούλη, Ευγενία Σκούλικα και Γεωργία Τριανταφυλλάκη.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Παρουσίαση Ελύτη-Παπαδιαμάντη:Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση του Σχολείου μας

Του Γιάννη Δ. Λύρα - Εκπαιδευτικού
Το δημοτικό σχολείο Βαλύρας με αφορμή το έτος Παπαδιαμάντη- Ελύτη, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια, στις 3-6-2011, παρουσίασε με λόγο, ποίηση, βίντεο, έκθεση βιβλίου, κατασκευών, χορών, τραγουδιών και αποσπασμάτων από τη ζωή και το έργο τους, θέλοντας να τιμήσει την προσφορά τους στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία.
Η όλη προετοιμασία και παρουσίαση έγινε από τους μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης με τη συνεργασία και καθοδήγηση των δασκάλων τους Καράμπελα Βασίλη,Τσαγκάρη-Γεωργακοπούλου Σταυρούλας, τη συμπαράσταση του διευθυντή του σχολείου Κωτσάκη Γιάννη και του συλλόγου διδασκόντων.
Το πρόγραμμα επιμερίστηκε ισομερώς στους 2 λογοτέχνες και ύστερα από την άψογη παρουσίαση δόθηκε ελαφρύ δείπνο στους προσκεκλημένους, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, όπου εντυπωσίασαν οι μαθητές με τους χορούς πάνω σε μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη, και ταυτόχρονα το καράβι να πλέει πάνω στα κύματα της θάλασσας, που ήταν ένα μπλε πανί το οποίο λίκνιζαν οι μαθητές.Ας σημειωθεί ότι το καραβάκι είναι μια ιδέα κατασκευής του γονέα Γιάννη Σγούρου, από την Αρσινόη.
Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, γονείς και μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Αναστάσιος Ηλιόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Δαβίλλας Γεώργιος, ο πρώην δήμαρχος Ιθώμης Γεωργακόπουλος Κωνσταντίνος, ο περιφερειακός σύμβουλος και διευθυντής του λυκείου Μελιγαλά Σταυριανόπουλος Θεόδωρος και συνάδελφοι δάσκαλοι.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και δασκάλους που με τις πολιτιστικές-πολιτισμικές τους δραστηριότητες, τιμούν το σχολείο και την τοπική κοινωνία, μαθαίνοντας και τιμώντας πρόσωπα ,γεγονότα και καταστάσεις, συνδέοντας παρελθόν παρόν και μέλλον, για το καλό όλων μας, γιατί ήταν ένα γεμάτο δίωρο με καταιγισμό και των 5 αισθησεών μας. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.


Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η Μαθηματική Εταιρία βράβευσε μαθητές του Σχολείου μας

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία βράβευσε τέσσερις μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας οι οποίοι διακρίθηκαν την περασμένη Σχολική χρονιά στον 4ο Συμμετοχικό Διαγωνισμό του Μικρού Ευκλείδη. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας εχθές Κυριακή 8 Μαϊου. Οι βραβευθέντες Ιθωμίτες μαθητές είναι οι: Ελένη Πολιτοπούλου (Ε! Τάξης) , Πέτρος Καραδήμας (ΣΤ! Τάξης) , Ναταλία Ομπρούκοβα (ΣΤ! Τάξης) , Ηλιάνα Αγγελοπούλου (ΣΤ! Τάξης).

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η Βαλύρα στον αγώνα του 1821


Η Βαλύρα με την ενεργή συμμετοχή της στο μεγάλο ξεσηκωμό του 1821,δίνει γενναίο παρόν στην υπόθεση της πολυπόθητης λευτεριάς.Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους(ΓΑΚ),είναι καταχωρημένα με ημερομηνία 30 Αυγούστου 1825,όλα τα στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή της Βαλύρας στον αγώνα του 1821.
Επίσης εκεί υπάρχουν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που αφορούν την μετέπειτα ιστορία της Βαλύρας.Οι Βαλυραίοι αγωνιστές,τα ονόματα των οποίων αναφέρονται παρακά-τω,ανήκαν στο σώμα του οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα από το Δυρράχι της Μεγαλόπολης.Έλαβαν μέρος σε πολλές μάχες του Εθνικού ξεσηκωμού και ιδιαίτερα,στην πολιορκία για την απελευθέρωση της Τριπολιτσιάς,στις μάχες του Βαλτετσίου,των Δερβενακίων και της Κορίνθου.Στα 1824 συμμετείχαν στις αμυντικές προσπάθειες στα παράλια της Μεσσηνίας για πιθανή απόκρουση επιδρομής των Αράβων,οι οποίοι βοηθούσαν τότε την καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία.Ο κατάλογος των Βαλυραίων αγωνιστών έχει ως εξής:Ιωάννης Γεωργακόπουλος, Αναγνώστης Γιαουρδάς,Δημήτριος Βασιλόπουλος,Χρήστος Βασιλόπουλος,Καλόγερος Γκομέσης,Αντώνιος Γκομέσης,Αναγνώστης Γεωργόπουλος,Ζαχαρίας Κανελλόπουλος(Ιερέας),Αναστάσιος Κατσιλιέρης,Ανάργυρος Καρτερολιώτης,Παναγιώτης Καρτερολιώτης,Δημήτριος Καρτερολιώτης,Κωνσταντής Καρύδης, Ανδρέας Καρύδης, Δημήτριος Καρύδης,Σταυριανός Καρύδης,Γιαννάκης Καρύδης, Δημήτριος Κουρόπουλος, Άγγελος Λεοντήρης(ή Λιοντήρης), Βασίλειος Λεοναρδόπουλος, Βασίλειος Λινάρδος, Ιωάννης Λινάρδος,Γεώργιος Λύκος, Αθανάσιος Λύκος,Αθανάσιος Λύρας, Νικόλαος Μαυροειδής , Αναγνώστης Μπότσικας, Αναστάσιος Μπότσικας,Γεώργιος Μυλωνόπουλος,Ιωάννης Μπακόπουλος(Ιερέας), Παναγιώτης Μπακόπουλος,Γιάννης Μπάλας, Γιαννάκης Μπόβης,Γεώργιος Μπόβης, Παναγιώτης Μπόβης, Γεώργιος Μυλωνάς,Δημήτρης Μυλωνάς,Νικόλαος Μυλωνάς, Αναγνώστης Μπουρολιάς,Αγγελής Μπουρολιάς,Πανάγος Μπουρίκας,Σταυριανός Μπουρίκας, Ιωάννης Μπουζαλάς,Παναγιώτης Ντουραμάκος, Παναγιώτης Ξυδόπουλος, Παναγιώτης Σερφετόπουλος,Παναγιώτης Παπασαραντόπουλος, Γεώργιος Σαραντόπουλος, Σπυρίδων Σαραντόπουλος, Σωτήριος Σαραντόπουλος,Αναστάσιος Σπυρόπουλος,Νικόλαος Σταθόπουλος,Θεόδωρος Τσαγκάρης,Πανάγος Τσαγκάρης,Χρήστος Τσαγκάρης,Γεώργιος Κοντοπανάγος,Δημήτρης Τσιλιβίτης,Πέτρος Τσιλιβίτης,Παναγιώτης Τσιμπουκλής,Αθανάσιος Χαλικούρας,Θεόδωρος Χαλικούρας, Γιαννάκης Χριστάκης,Γεώργιος Χριστάκης.Στη συνέχεια αναφέρουμε σύντομα βιογραφικά σημειώματα επτά εκ των ανωτέρω αναφερομένων ηρωικών προγόνων μας,έτσι όπως διασώθηκαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.(Ευελπιστούμε ότι θα βρούμε και θα παρουσιάσουμε,κάποια στιγμή,τα βιογραφικά κι' άλλων αγωνιστών).

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011