Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Καλημέρα παιδιά
Σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη δεν γίνονται μαθήματα, αλλά κάνουν αθλήματα και αθλοπαιδιές. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην Γυμναστική , στην άθληση και έχει τον τίτλο «ας κινηθούμε»!
Κίνηση = άθληση
Άθληση = γύμναση
Γύμναση = ευεξία
Ευεξία = καλή υγεία
Η άθληση, η γυμναστική είναι μια φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων που έχει σαν σκοπό να αναπτύξει ισόρροπα και αρμονικά τις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις και να τον καταστήσει ικανό να ενταχθεί αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο ως χρήσιμο μέλος.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στη γύμναση του σώματος και πίστευαν ότι για να είναι ένα άτομο σωστό και ισορροπημένο θα έπρεπε να αναπτύξει με αρμονία και το σώμα του και το πνεύμα του («Νους υγιής, εν σώματι υγιή»).
Όταν κάποιος ασκείται (γυμνάζεται) δέχεται ο οργανισμός του ένα πλήθος ευεργετικών επιδράσεων:
1.       Δυναμώνει την λειτουργία της καρδιάς η οποία στέλνει μεγαλύτερο όγκο αίματος στα διάφορα όργανα του σώματος.
2.       Βοηθάει την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος (αρτηρίες, φλέβες και σταθερή πίεση) .
3.       Δυναμώνει του πνεύμονες και λειτουργεί καλύτερα το αναπνευστικό σύστημα (μέγιστη πρόσληψη στους πνεύμονες, καλή αερόβια ικανότητα).
4.       Βοηθάει στη καλύτερη πέψη των τροφών.
5.       Γυμνάζει το εριστικό σύστημα (μύες, τένοντες, οστά) – αυτό σημαίνει καλή μυϊκή συναρμογή και λιγότερους τραυματισμούς.
6.       Τέλος, η γύμναση έχει ευεργετική επίδραση στον ψυχικό κόσμο του ατόμου. Είναι η προσφορότερη διέξοδος σε καταστάσεις εκνευρισμού, άγχους, στρες, επιθετικότητας και άλλων ενοχλήσεων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε λόγο και για το «ευ αγωνίζεσθαι». Σημαίνει ότι δίνω τον καλύτερο μου εαυτό στον αγώνα τηρώντας τους κανόνες και τους κανονισμούς του και αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του αντιπάλου εφόσον αυτή υφίσταται.
Κλείνοντας, ως εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής, θα σας πω ότι στόχος για εμένα είναι να κάνετε κτήμα σας τη δια βίου άσκηση. Δηλαδή, μεγαλώνοντας σε όποια ηλικία και να είστε να φοράτε μία φόρμα και να περπατάτε, να τρέχετε, να κάνετε διάφορες αθλοπαιδιές και γενικά να ασκείστε σε όλη σας τη ζωή.
Ο Κ.Φ.Α.
Νίκος Μπανταβάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου